Skip to additional navigation Skip to content

Response 3810782

Response to request for information

Reference

3810782

Response date

24 September 2025

Request

  1. The total number of licensed taxi and PHV drivers registered with your authority in each of the past five financial years (2019/20 to 2023/24 inclusive).
    a) If possible, please provide a breakdown of driver numbers by licence type (e.g. Hackney carriage, PHV, dual badge) for each year.
     
  2. Whether your authority currently requires licensed taxi and/or PHV drivers to complete safeguarding training as part of their initial licence application and/or renewal.
    a) Is this training delivered face-to-face, online, or both.
     
  3. Whether your authority currently requires licensed taxi and/or PHV drivers to complete disability awareness training as part of their initial licence application and/or renewal.
    a) Is this training delivered face-to-face, online, or both.
     
  4. The total number of drivers who completed each type of training (safeguarding and/or disability awareness) in each of the past five financial years (2019/20 to 2023/24 inclusive).
     
  5. The total annual spend by your authority on driver safeguarding and/or disability awareness training (if applicable) in each of the past five financial years. If training is paid for directly by drivers, please confirm this.
     
  6. If safeguarding or disability training is required, how frequently must drivers repeat or renew this training (e.g. every three years, one-off only, at each renewal)?
     
  7. Does your authority maintain a central record of completed driver training (safeguarding/disability), or are drivers required to submit their own evidence?
     
  8. Is your authority’s current taxi/PHV driver training policy or guidance publicly available online? If so, please provide a link or URL.
     
  9. Does your authority provide any support or alternatives for drivers with low digital literacy, disabilities, or other accessibility needs when completing mandatory training?

Response

  1. The total number of licensed taxi and PHV drivers registered with your authority in each of the past five financial years (2019/20 to 2023/24 inclusive).
    a) If possible, please provide a breakdown of driver numbers by licence type (e.g. Hackney carriage, PHV, dual badge) for each year.
    • Answer = see spreadsheet this lists driver applications by date and expiry period. We do not maintain a list/sum of drivers by financial year. The requester can process this data to extract the data they wish
       
  2. Whether your authority currently requires licensed taxi and/or PHV drivers to complete safeguarding training as part of their initial licence application and/or renewal.
    a) Is this training delivered face-to-face, online, or both.
    • Answer = yes, online
       
  3. Whether your authority currently requires licensed taxi and/or PHV drivers to complete disability awareness training as part of their initial licence application and/or renewal.
    a) Is this training delivered face-to-face, online, or both.
    • Answer = No, not applicable
       
  4. The total number of drivers who completed each type of training (safeguarding and/or disability awareness) in each of the past five financial years (2019/20 to 2023/24 inclusive).
    • Answer = See the list of licences (cases). If applicant has not provided evidence of completion of such training, then licence would not be granted. Every licence issued has completed online safe guarding training.
       
  5. The total annual spend by your authority on driver safeguarding and/or disability awareness training (if applicable) in each of the past five financial years. If training is paid for directly by drivers, please confirm this.
    • Answer = The cost is carried by the applicant and fee paid directly to the provider of training. RBC does not monitor or have this figure.
       
  6. If safeguarding or disability training is required, how frequently must drivers repeat or renew this training (e.g. every three years, one-off only, at each renewal)?
    • Answer = Safeguarding training is required on new/renewal Taxi/PHV drivers applications.
       
  7. Does your authority maintain a central record of completed driver training (safeguarding/disability), or are drivers required to submit their own evidence?
    • Answer = Applicants are required to provide evidence of completion. Evidence is stored in their individual case file, so yes.
       
  8. Is your authority’s current taxi/PHV driver training policy or guidance publicly available online? If so, please provide a link or URL.
    • Answer = It is on page https://www.rushcliffe.gov.uk/environmental-health/licensing/taxis/information-about-taxi-vehicles/
       
  9. Does your authority provide any support or alternatives for drivers with low digital literacy, disabilities, or other accessibility needs when completing mandatory training?
    • It is delivered via our approved provider on-line. We provide no other assistance.

List of licences.